Några händelser i Tranås under 100 år
Att spegla ett helt sekel med några enkla rader i ett antal artiklar är i och för sig en omöjlig uppgift. Likaväl har jag tagit min uppmaning på fullaste allvar.
Om jag lyckats återstår att se…

1900-talet när det gamla bondesammhället gick in i industrialismens tidevarv. Då bilismen gjorde sitt genombrott, radion blev var mans egendom. När televisionen gjorde sitt intrång i slott och koja. Telefonen blev en fickpryl och IT-världens revolution på gott och ont. Allt inför 2000-talets ovisshet, fruktan eller förväntan.

1910-talets inledning präglades av en viss optimism. Ett flertal större byggnader uppfördes och samhället försågs omsider med vatten och elektriskt ljus. Men snart nog blev tiderna sämre för att nå botten under första världskrigets slutskede och som lök på laxen influensan Spanska sjukan.

1920-talet blev ett dramatiskt årtionde. Stora händelser varvade med bränder, översvämningar och ond bråd död i den snabbt växande industristaden Tranås.
Men Tranås får nog varken spårvagnar, linbana till höganloft eller djurpark i Hätte vilket jag trodde i en skoluppsats 1934!
Men låt mej få beta av ett decennium i taget. Svårt nog att välja och vraka bland all information som samlats i dammiga tidningslägg eller nötta hembygdsböcker, i köpingen Löfstad som räknade omkring 1800 själar förr i tiden.

1930-talet. Är det måhända kyrkklockorna man mins bäst från det skickelsedigra 30-talet? Samma klockor som i decenniets början vigde in den nya kyrkan skulle 1939 kalla till beredskapstjänstgöring någonstans i Sverige för åtskilliga Tranåspojkar.
Eller kan de starka minnesintrycken av klockringningen bero på att jag är uppvuxen nedanför "kyrkbacken"?

1940-talet. Vad minns man bäst av 40-talet?
Var det de tre vargavintrarna när vattenledningarna frös i gatorna? Eller måhända trasslet med ransoneringskorten i en tid när salt och mjölk inte var ransonerade? Kanske riksmarschens uppryckning av folkspänsten?
Folk gick man ur huse Säby tur och retur.
Eller var det fredsdagen i maj -45 med devisen "Aldrig mera krig"
ringande i glädjerusiga öron?

1950-talet. Förhoppningens årtionde sedan vapenskramlet tystnat i Europa.Stor optimism och gott om jobb inom byggnadsindustrin. Flera bostadsområden byggs. Tranås växer på alla områden. 50-talet var också de många och svåra industribrändernas tid. Men det var också då vi äntligen fick ett stadshus efter månader av pålkransdunkande på maden. Snoddas och kungen var här, ingen vet vem som drog mest publik...

1960-talet skulle bli de många och "stora" händelsernas årtionde i Tranås. Många minns måhända "skottåren" 65/66. Så mycket snö hade inte fallit i mannaminne sas det. Snudd på metern. Andra minns hur husrivarjätten började sätta skopan i allt fler byggnader i innerstan. Men det skulle bli värre nästa årtionde.

1970-talet blev på sitt sätt ett förhoppningsfyllt årtionde. Gott om jobb höjde industrilönerna. Vi byggde som aldrig förr. Junkaremålen fylldes av villor och höghus men diverse industrikrascher och ett par barvintrar gav en fingervisning om att kärvare tider kunde komma. Hur som helst, storkommunen har aldrig varit större än då, 19 400 personer Eja vore vi där...

1980-talet. "Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens bleka krankhet över". Spekulationernas årtionde. Köp idag betala imorgon låna hos oss sa bankerna. Många gjorde så men alla fick inte hjälp av bankakuten!! Som vissna löv föll pälsföretagen till marken, av dom 135 återstår snart bara en handfull. Andra företag, gamla som nya blommade upp. EFG, Pastejköket, OEM, Windor exempelvis och höll dom 17 900 invånarna under armarna.

1990-talet. Ännu ett händelserikt årtionde. Seklets sista. Svårt att få perspektiv på något som man befinner sig i. Kanske ändå IT-världens genombrott i vår lilla stad. Med Tramankablarna ringlande från kontor till kontor. Där internet blir till lockbete för outhyrda lägenheter (Det finns sådana tyvärr). Stora positiva händelser; Förbifarten, Sommenforum, Hätterestaurangen med mera varvade med fabriksnedläggelser och Kurans djupa kris där inte ens kungabesöket kunde ge tröst åt de som skulle mista jobbet inom kort
Milleniumskiftet står för dörren. Inte tror jag datorerna pajar, tågen stannar, flygplanen kolliderar och kärnvapen exploderar. Men en och annan får väl fingrarna svedda när nyårsfyrverkerierna brakar löst. Bäst att hålla sig hemma då och bevaka sitt lilla revir.

Bläddra och minns!                   Bo Ode